De Vogelvanger. Beeldessays over suïcide en preventie (2015)

curator - Museum Tot Zover, Amsterdam

Het is een ongemakkelijke werkelijkheid dat in Nederland gemiddeld vijf mensen per dag zelfmoord plegen. Een werkelijkheid die niet zo hoeft te zijn. De Vogelvanger is een wake-up-call voor het stijgend aantal zelfmoorden.

De kunsttentoonstelling droeg bij aan het doorbreken van de taboes rondom zelfdoding en communiceerde de hoopvolle boodschap: 'Erover praten helpt'. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers opende de tentoonstelling. In haar openingsspeech kende zij 3.2 miljoen euro toe ten behoeve van suïcidepreventie.

De tentoonstelling verwijst naar de vogelvanger Papageno, een personage uit Mozart's opera Die Zauberflöte. Als Papageno op het punt staat een eind aan zijn leven te maken komen er drie jongens voorbij. Zij praten op hem in, bieden andere perspectieven dan de dood. Papageno besluit om verder te leven. Jaarlijks maken 95.000 suïcidale Nederlanders hetzelfde door als Papageno: zij worden opgevangen door artsen, reddingswerkers, maar vooral door mense
lijke communicatie. Zo vormt hulplijn 113Online met een luisterend oor en begrip, een vangnet waardoor negatieve gedachtepatronen op tijd worden doorbroken.

(**** de Volkskrant)

met:
Meinbert Gozewijn van Soest (NL),  Richard Sluijs (NL), Jasper Bruijns (NL), Gert Jochems (BE), David van Reybrouck (BE).

Randprogramma:
Literaire avond zonder Joost Zwagerman met o.a. David van Reybrouck, F. Starik, Sacha Bronwasser, Jan Mokkenstorm en Youri Honing.