Kassiewijle

2021, met Laura Stek

Een zesdelige podcast over de dood 

Te beluisteren als VPRO podcast . Wekelijks uitgezonden in OVT op NPO Radio 1

Uit het persbericht:

Kunstenaar Babs Bakels (1971) is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd door Babs: waarom omringt iemand zich constant met duisternis?

Samen onderzoeken ze in coronatijd in zes podcastafleveringen onze omgang met de dood, van de laatste adem tot het hiernamaals. Ze zijn getuige van een balseming, bezoeken een liever levend uitvaart, gaan de snijzaal in en spreken met doodsreutel-experts en kunstenaars die werken met stoffelijke resten.

Als klein meisje speelde Babs Bakels op kerkhoven en begroef ze kleine dieren op de camping van haar oma. Die onalledaagse fascinatie heeft haar nooit verlaten. Haar huis staat vol schedels, opgezette dieren en (kunst)historische boeken over de dood. Als student werkte ze in een uitvaartcentrum en als curator stond ze aan de wieg van Uitvaartmuseum Tot Zover.

De missie van Babs is de dood weer dichterbij te brengen. De afgelopen eeuw hebben we Magere Hein bijna helemaal weggesaneerd uit het publieke leven. Begraafplaatsen liggen buiten het centrum, door de ontkerkelijking ligt de focus op het wereldse leven in plaats van het hemelse en de uitvaartindustrie heeft rituelen grotendeels uit handen genomen. Ook de taal verandert: een lijkwagen heet nu rouwauto, afleggen de ‘laatste verzorging’, we spreken niet van ‘dood’ maar van ‘verlies’. Kan Babs ons iets iets leren over onze complexe verhouding met de dood? En heeft de pandemie daarin iets veranderd? Ondertussen komen we steeds meer te weten over de oorzaak van Babs’ morbide fascinatie. ‘Ik doe er luchtig over, maar eigenlijk worstel ik iedere dag met mijn doodsangst. Die bezweer ik door het monster in de bek te kijken.’


Makers: Laura Stek & Babs Bakels
Omroep: VPRO
Producent: Prospektor
Creatief producent: Eefje Blankevoort
Projectleiding: Laura Verduijn
Muziek: Darius Timmer
Vormgeving: Upmost
Fotografie: Paul Bellaart
    
trailer