Teken van liefde

curator - Museum Tot Zover, Amsterdam

Kun je liefde bewaren? Kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen (1937) tekende twee jaar lang portretten van zijn stervende vriend Gerard Spruyt (1922-2011). De serie tekeningen vormt een aangrijpende registratie van een sterfproces, een intiem portret van verbondenheid en onthechting. Het is bovenal een ode aan de liefde.

Gerard is al verschillende keren gevallen. Clemens bezoekt Gerard iedere dag in Verzorgingstehuis de Poort en tekent regelmatig zijn portret. Soms is hij wakker, vaak in diepe slaap. Gerard is blij als hij Clemens ziet tekenen aan zijn bed. Het is verstilde communicatie. De serie portretten laten een geleidelijke verzwakking zien. Met iedere lijn fixeert Clemens wat hij dreigt te verliezen: de liefde.

Clemens probeert de tijd te vangen door hem nauwkeurig bij te houden. Op iedere tekening staan datum, tijd en nummer vermeld.  Op het 43ste portret, getekend op 25 februari 2011, staat een afwijkend getal in de marge, 587. Ze zijn die dag 587 maanden samen. Op de portrettekening die Clemens drie dagen later maakt staat: ´19 uur, Gerard overleden, 1 maart 2011´.