This body that once was you II
2021, met Vibeke Mascini
Audio installation. Sound recording of guided meditation, chair, 330grams of dust derived from human bone. Duration: 25 min.
Uit het persbericht:
De dood is momenteel dichterbij dan ooit. Ondanks forse oversterfte lijkt vrijheidsbeperking door de coronamaatregelen bedreigender dan de dood. Is de doodsdreiging te abstract? Of is onze angst zo sterk dat we deze alleen kunnen bestrijden door de dood te ontkennen? Boeddhisten en filosofen uit de klassieke oudheid bepleiten een tegengestelde strategie om angst te beteugelen: blootstelling aan de dood. In welke mate kan kunst hieraan bijdragen?
Van 9 tot 15 juni presenteert Felix Meritis het Art-meets-science project: This body that once was you. Gezeten in een veld van menselijk botstof visualiseert de bezoeker zijn eigen dood.
De oefening is gebaseerd op The nine cemetery contemplations, een boeddhistische meditatie uit de Maha Satipatthana sutta, die zich specifiek richt op lichamelijke onthechting en doodsbewustzijn. Onder begeleiding van de Amerikaanse Zen-priester Joan Halifax ondergingen Bakels en Mascini de meditatie. Die begint met de zin “Je bent vandaag gestorven” en volgt het uiteenvallen van het lichaam in negen stadia, tot het moment waarop botten in stof opgaan en volledig oplossen in hun omgeving.
Het ontbindingsproces wordt plastisch omschreven, maar wat gebeurt er op biologisch en moleculair niveau als ons lichaam uiteenvalt? Op welke manier keren we terug in de elementaire keten? Bakels en Mascini hebben wetenschappers en andere specialisten gevraagd om te reageren op de stadia van ontbinding zoals beschreven in de The nine cemetery contemplations. This body that once was you is het resultaat van deze gesprekken: een intieme audio-ervaring beschikbaar voor één persoon. In een gesproken stream of conscience wordt de luisteraar begeleid van de laatste ademtocht naar de transformatie in glimmende kevers en flarden van DNA in het heelal.
Enny Das, hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit, onderzoekt de nawerking van de audio-installatie op de bezoekers vanuit de Terror Management Theorie. Deze veronderstelt dat zelfwaardering en culturele wereldbeelden functioneren als buffers tegen de meest fundamentele angst: doodsangst. Door deelnemers te onderwerpen aan psychologische tests kijkt Das in de krochten van ons onderbewustzijn: hoe is het werkelijk gesteld met onze doodsangst? Wat is de impact van het oefenen in het sterven? En, welke invloed heeft doodsangst op het leven in een corona crisis? Eind juli 2021 worden de eerste onderzoeksresultaten bekend gemaakt in een speciale aflevering van de VPRO podcastserie Kassiewijle.
image 1-5 by Ilya Rabinovich
image 6 by Suzie Hagens (process documentation)